sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Ekat piparit ja tortut


Jouluikkuna

Leivoin tämän Joulun ensimmäiset piparit ja tortut synttäreiden ja 
sukutapaamisen kunniaksi. Myös kyntteliköt pääsivät jo ikkunoille.

Lumihiutaleita taikinassa

Työpaikallani oli monia vuosia Tyyne-mummu karstaamassa ja
kehräämässä lankaa. Hän toi usein lämpimäisiä, uunituoreita
pipareita meille maistiaisiksi. Paksuja ja isoja tähtipipareita,
niin herkullisia ne oli!
Teen aina Jouluksi Tyynen pipareita ja tässäpä ohje teillekin.

Antintuvan tummun piparit.

1 muna
2,5 dl sokeria
2,5 dl voita
puoli lasillista kermaa
puoli lasillista siirappia
1 tl neilikkaa
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
3,5 tl ruokasoodaa
n. 9dl vehnäjauhoja

Vatkaa muna ja sokeri. Lisää sulatettu voi, kerma ja siirappi.
Sekoita mausteet ja sooda vehnäjauhoihin.
Sekoita taikina ja lisää tarvittaessa jauhoja.
Paista koekakku +200 C uunin yläosassa.

Siiri seuraa tarkkana.

Kävin serkkuni Kaijan kanssa tunnelmoimassa Kokkolan Joulumessuilla.
Yön aikana oli satanut sopivasti valkoinen lumipeite. Käsityökeskuksessa 
ja Tullipakkahuoneella oli kiva kierrellä. Piipahdimme myös Riinan vintillä
Vanhassa-kaupungissa.
Löysimme lahjoja pukinkonttiin, ideoita itelle askarteluun ja nautimme 
syksyn ensimmäiset glögit ja joulutortut.

Enkeleitä.

Tulevalla viikolla on ohjelmassa kierrätystuotteiden valmistamista 
joulumarkkinoille, kyläilyä tädeillä, sekä joulutoriin tutustumista.

Synttäriruusut

Eiköhän tässä ala vähitellen jouluttaa meikäläistäkin...

Oikein mukavia marraskuun viimeisiä päiviä!

Eeviregina





10 kommenttia:

  1. Onpa ihanan tunnelmallinen kuva tuo ylimmäinen! Pipareita ei olla vielä paistettu mutta useampi pellillinen torttuja on jo syöty :) Kuulostaa herkulliselle tuo pipariohje!

    VastaaPoista
  2. Ihan samaa ajattelin sanoa, kuin edellinenkin kommentoija eka kuvasta. Kaunis ja tunnelmallinen kuva ja nuo kahvinpavut lasipulloissa on kiva idea ja aion kaapata sen myös itselleni. Todella herkullisen näköiset piparit. Itse olen tehnyt piparit vuosikaudet Paraisten piparkakkujen ohjeella. Ovat tosi hyviä leivottavia ja taikina ei murene eikä repeile ja maku on todella hyvä. Ohjeesta on tosin eri versioita, mutta satuin saamaan tämän hyvin toimivan reseptin ystävältäni, joka oli sen valmiiksi testannut ja hyväksi havainnut. Siiri kissa on sen näköinen, että haluaisi myös maistaa herkkuja.

    VastaaPoista
  3. Ihana kuvia pipaereista! Ja kiitos reseptistä, tänä jouluna voisi koittaa sitä, olen muutamana jouluna tehnyt kaupan taikinasta. Meillä äiti on tehnyt mulle perinteisesti taikinan mutta ei ole enää jaksanut, niin nyt vois tehdä oikeesta taikinasta, on niin paljon parempaa :)
    Mukavaa touhu viikkoa sulle!

    VastaaPoista
  4. voin kuvitella pipareiden tuoksun:)

    VastaaPoista
  5. Minäkin mietin Kokkolan tarjontaa viikonloppuna, mutta päädyin sitten käymään vain oman kylän myyjäisissä.
    Joulutorilla pitää kyllä piipahtaa...

    VastaaPoista
  6. Oi ihana Siiri... rapsut & paijaukset leuan alle :-) Mitä ihania herkkuja. Pipareita ilman vielä pystyn olemaan, mutta joulutortut.... ah nam! Niitä ei vain tahdo saada kun ei täältä edes saa luumuhilloa. Huomenna menemme suomalaisille joulumarkkinoille Rotterdamiin. Jahka sieltä saisi :-)

    VastaaPoista
  7. Niin jouluisen näköistä:) ja meilllä vaan pukkaa hellettä! Minun pitäisi leipoa piparit yli 40 lapselle,ehkä viikonloppuna..

    VastaaPoista
  8. Minunkin pitaisi leipoa pipareita talla viikolla.Teen niista ensin Hanukka-pipareita hyrra-muotilla...Meilla alkaa Hanukka-juhla keskiviikkona.
    Tanaan tavattiin Samuli-serkku ja M-L Mamillan kahvilassa.Oli kiva nahda!!!

    VastaaPoista
  9. Terveisiä Tallinnasta! Kiertelimme muutaman päivän Tallinnan joulutorilla ja muualla kivoissa puodeissa. Herkullisia ruokia ja kahvilaherkkuja tuli maisteltua ihan liikaa! Nyt puretaan pussia ja nyssäkkää, lahjoja ja sisustusta, kankaita ja lankoja on auto pullollaan. Kerron lisää pikapuoliin.
    Oikein ihanaa joulukuuta kaikille lukijoille!

    VastaaPoista