tiistai 27. tammikuuta 2015

Auschwitz

  
27. tammikuuta 1945
VAPAUTUKSEN PÄIVÄ. 70 vuotta sitten.

 Auschwitz 

Kävimme syyskuussa 1995 paikan päällä. Olisi
aiheellista uusia matka.


JOTTA EMME UNOHTAISI.

Olemme käyneet tuon matkan jälkeen myös Dachaussa, 
Theresienstadissa, Treblinkassa ja Chelmnossa.
Koskettava museo Yad Vashem löytyy Jerusalemista.

Aiheeseen liittyviä kirjoja:
Corrie Ten Boom Kätköpaikka
Shlomo Venezia Sonderkommondo
Zvi Barley Nuoruuteni keskitysleirissä
Martin Gray Kaikkien rakkaitteni puolesta
Anne Frank Päiväkirja

Linkki aiheeseen:


Tammikuun viimeisiä päiviä!  Eeviregina.

14 kommenttia:

  1. Itse olen kaynyt vain Dachaussa ja siitakin on jo pitka aika.
    Yad Vashemin museo on kylla tosi vaikuttava.Pitaisikin menna sinne tyttojen kanssa,silla kaikki eivat ole siella kayneet.Vierailijoille on nimittain ikarajoitus kaikkien siella nahtavien kauheuksien tahden...

    VastaaPoista
  2. Nuo leirit ovat niin kammottavia, että multa jäi sen päivän ruuat syömättä. Ja silti niitä on käytävä katsomassa. Ajattele, tuo tapahtui vain 70 vuotta sitten! Minunkin on aika päivittää Yad Vashem, viime käynnistä on aikaa.

    VastaaPoista
  3. Se tosiaan on siinä niin karmaisevaa, että tapahtumista ei ole kuin 70 vuotta. Anne Frankin päiväkirja on jäänyt mieleen hyvin. Yllättävän kypsää ja kuvailevaa tekstiä nuorelta tytöltä.

    VastaaPoista
  4. Vainojen uhrien muistopäivä. Hienoa Eeviregina. kun toit tämän päivän blogiisi. Nämä ovat asioita, jotka eivät saisi koskaan unohtua.
    Olen käynyt Dachaussa ja Berliinin lähellä sijaitsevassa Sachsenhausenissa. Nämä ovat museoita, joissa ihmiset kulkevat hiljaa melkein puhumatta. Tapahtuneet kauheudet tulevat pintaan.
    Olen myös paljon lukenut kirjoja aihealueesta. Viimeisin oli Treblinkan viimeinen juutalainen.
    Hyvää tammikuuta!

    VastaaPoista
  5. Kiitos tästä postauksesta. En ikinä voi käsittää, miten hirveä asia oli juutalaisten joukkotuho toisen maailmansodan aikana. Valitettavasti juutalaisvastaisuus on taas nostamassa päätään Euroopassa, mutta toivottavasti ei koskaan enää tule yhtä kammottavaa aikaa kuin yli 70 vuotta sitten.
    Olen käynyt Yad Vashemissa vuonna 1988 ja lukenut nuoruudessa Anne Frankin päiväkirjan, nähnyt siitä tehdyn elokuvan ja toissa vuonna tv:stä tulleen sarjan.

    VastaaPoista
  6. Olen käynyt Dachaussa ja läheiseni Auschwitzissa. Aikanaan myös Varsovassa käydessäni tutustuin museoon, jossa näytettiin filmi samaisesta aiheesta. Järkyttävää. Ja vielä järkyttävämpää on maailmanmenoa seuratessaan todeta, etteivät ihmiset ole oppineet noista ajoista mitään.

    VastaaPoista
  7. Kiitos kommenteistanne!
    Useana syksynä reissasimme asuntoautolla Euroopassa ja kiertelimme myös vastaan tulevia holokaustimuseoita ja leirejä. Myös muistomerkkejä näimme mm. Varsovassa ja Dresdenissä.
    Olin ihan pahoinvoiva niiden käyntien jälkeen.
    Vaikka olen lukenut kirjoja ja katsonut monia dokumentteja aiheesta, ei se ole kuitenkaan sama asia, kuin jos pääsee paikanpäälle.
    Chelmnossa oli kirkko ihan leirin vieressä, ihan järkyttävää, mitenkähän kirkossa kävijät suhtautuivat siihen?
    Kun katsoo leireiltä pelastuneita ihmisiä, ei voi kuin ihmetellä, miten valoisia ja elämässään selvinneitä he ovat!

    VastaaPoista
  8. Minkähän ihmeen takia me ihmiset olemme niin sydämmettömiä? Älyä on vaikka kuinka paljon mutta empatiasta on puute. Ja toinen pahanpuolinen puute on meidän kykvyttömyytemme muistaa historiamme.
    En ole itse käynyt siellä, mutta minun sukupolvi ei unohda. Olin 3 vuotias 1945 ja kotimaahan palautettu Ruotsista sotalapsena olleena.

    /Anja

    VastaaPoista
  9. Minkähän ihmeen takia me ihmiset olemme niin sydämmettömiä? Älyä on vaikka kuinka paljon mutta empatiasta on puute. Ja toinen pahanpuolinen puute on meidän kykvyttömyytemme muistaa historiamme.
    En ole itse käynyt siellä, mutta minun sukupolvi ei unohda. Olin 3 vuotias 1945 ja kotimaahan palautettu Ruotsista sotalapsena olleena.

    /Anja

    VastaaPoista
  10. Katsottiin vasta elokuva Schindlerin lista,
    jotta emme unohtaisi!

    VastaaPoista
  11. Varmasti mielenkiintoinen ja kammottava kohde, huh... Anne Frankin päiväkirjan olen lukenut pariinkin otteeseen.

    VastaaPoista
  12. Kiitos kommenteistanne. Mua alkoi jo ahdistaa matkoillamme ne keskitysleirit ja muistomerkit, niitä on niin paljon, jos vaan haluaa nähdä niitä. Jerusalemissa haluan käydä uudelleen Yad Vashem-museossa. Se uusittiin ja laajennettiin muutama vuosi sitten.

    VastaaPoista
  13. Kiitos hienosta postauksesta. Yhdyn betweenin sanoihin ja ihmettelen miksi ihmiset ovat petoja toisiaan kohtaan=[

    VastaaPoista