sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Härkäviikot


Kirjoja kirpparilta

Eilen kävimme Evijärven Agatha-kirppiksellä ja ostin sieltä muiden löytöjen
lisäksi kaksi kirjaa. Vuonna 1944 on painettu Martan Ruokatalousoppi ja 1910
painettu Henni Paanasen Kasviskeittokirja kansalle. Se olikin hauskaa luettavaa. 
Miten paljon erilaisia ruokia hän oli valmistanut niin vähistä aineista !

Siro-liesi 1938 Suomen Kuvalehti.

Punajuuripalloja
2 l.punajuuria, 300g. voita, 3 isoa sipulia, 5 isoa perunaa, suolaa
Punajuuret ja perunat keitetään, kuoritaan ja jauhetaan sipulin kera,
seoksesta valmistetaan tavallisia palloja, jotka pyöritetään jauhoissa
ja paistetaan voissa.
Kastike valmistetaan voista, jossa pallot paistetaan. Se suurustetaan
jauhoilla, lisätään kasvisliemellä ja kermalla mielen mukaan ja mauste-
taan suolalla. Tarjotaan perunain kanssa.

Miltä kuulostaisi Porkkanamunkit, Puolukkavoileivät, Naurispuuro, 
Muhennettu pumppu tai Virnapyörykät eli härkäpapupyörykät!

Naurispuuroa
1 1/2 l nauriita, ohrajauhoja, 3 l vettä, suolaa.
Nauriit kuoritaan, keitetään ja muhennetaan. Vesi, jossa nauriit keitettiin, 
pannaan sekaan ja jauhoja sen verran, että siitä muodostuu ohut puuro.
Keitetään 1 tunti alinomaa silmällä pitäen, ettei se pala pohjaan. Suolataan.
Tarjotaan hyvän voin ja maidon kera.

Muhennettu pumppu
1 isonlainen pumppu (kurpitsa!), 100 g. voita, 3 k.k maitoa. 2 rkl. 
jauhoja, muskottia ja suolaa.
Pumppu kuoritaan ja halkaistaan. Siemenet otetaan pois, pumppu
paloitellaan ja keitetään vähän suolatussa vedessä pehmeäksi.
Pumpun palaset otetaan vedestä, joka kaadetaan pois. Voi, maito
ja jauhot kiehautetaan yhdessä ja maustetaan, pumpun palaset pan-
naan sekaan ja annetaan vielä kiehahtaa. Tarjotaan perunain kera.

Vaasalaisen mainos 1957 Suomen Kuvalehti

- Ette luultavasti uskokkaan, miten mainiota teetä saan
keräämällä mansikoiden kannat, ensin niiden kuivua vain  annat.
Hyvin tämä "kotimainen tee" Vaasan herkkuleipää myötäilee ! -

Ohjeista on valmistettu hyvin vaatimatonta ruokaa ja kuinka kauan sen
tekemiseen on mennyt aikaa! Vedet kannettiin kaivosta, puut ulkoa ja
lämmitettiin puilla hellaa ja uunia. Sitten raastettiin ja muussattiin käsin
kaikki aineet, vatkattiin kermat ja muut ilman koneita....

Apilapullat
1/2 kg. valkoapilan lehtiä, 150 g. voita, 1/2 k.k jauhoja, sokeria,
2 k.k. kermaa, suolaa, 1 k.k. leipäjauhelmaa.
Apilan lehdet otetaan aivan nuorina ja kuivataan. Voi käyttää 
myöskin tuoreena. Lehdet keitetään samoin kuin pinaatti ja ha-
kataan tai jauhetaan hienoksi. Kerma, jauhot ja leipäjauhelma
kiehautetaan yhdessä, hienonnetut lehdet ja mausteet pannaan
sekaan ja taikinasta muodostetaan pieniä pullia, jotka paistetaan
voissa. Tarjotaan valkokastikkeen kera.

Leipäkeittoa
Ylijääneitä leivänpaloja, 3 l vettä, vähän perunajauhoja, sokeria ja 
omenahilloa.
Leipäkannikat keitetään vedessä kunnes hajoavat, keitto siilataan ja 
omenahillo pannaan sekaan, maustetaan sokerilla ja suurustetaan pe-
runajauhoilla. Keittomaljaan pannaan vähän kermaa ja keitto kaadetaan 
vatkaten päälle. Pieni pala hyvää voita parantaa keiton maun.
Tarjotaan jäähtyneenä.

Kotiliesi 1955

Varmaan tästä kirjasta oli hyötyä, kun emännät saivat vaihtelua ruuan-
laittoon. Voi kuinka helppoa meillä nyt onkaan ! Kaikkia tuotteita saa
ympäri vuoden tuoreena ja pakasteena. Koneita löytyy joka tarkoi-
tukseen.

Sikurimainos, Pietarsaaren sikuritehdas

Muita löytöjä Agathasta olivat kakkuvuuat, pitsi-ja kirjotut liinat, kynttilän-
jalat ja vanha opetustaulu. Kävimme samalla reissulla myös Kaustisella
Bella Vintage-liikkeessä. Sieltä ostin erilaisia kynttilänjalkoja, peltiastioita,
kellon ja vanhoja leluja. Osa ainakin tulee näytille ensikesänä työpaikalleni.

Kokkola-lehti 21.12.1940

Meijeri luetteloa...

Näin paljon oli Keskipohjanmaalla "suomalaisia" meijereitä 1940, onkohan 
näistä toiminnassa enää muita kuin Toholammin ja Kaustisen osuusmeijerit ?

Näin on "härkäviikot ja reikäleivät" alkaneet. Hauskaa ruuanlaittoa ja
aurinkoisia pakkaspäiviä!  

                                               Eeviregina

16 kommenttia:

  1. Voi miten hauska juttu! Kiitos siitä, ja kiitos uuden vuoden toivotuksista, aivan sitä samaa ihanaa myös sinne suuntaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mielenkiinnolla odotan lisää kertomistasi lomalta!
      Olitteko te Johannesburgin lähettyvillä?
      Me matkustettiin Johannesburgista Kimberleyn kautta Kapkaupunkiin. Pöytävuoret, Hyväntoivonniemi, Robben Island. Interkaap-bussilla sieltä Windhoekiin ja niin edelleen.
      Oli mieletön matka, mutta en ehkä enää uskaltaisi samanmoiselle!

      Poista
  2. Pumppu!? Minäkin teen aina silloin tällöin pumppukeittoa ja pumppulasagnea.
    Hyvää uuden vuoden jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli vähän ihmettelemistä noissa joissakin sanoissa!
      Onneksi google tiesi, mikä oli pumppu ja virna!
      Jotkut ohjeet oli tuttuja, lapsuudesta tai sitten joskus ammoin ammattikoulun keittäjälinjalla läpi käytyjä, vanhoja ruokaohjeita. Hauska kirja kaikkinensa, monta tuntia kului sitä lukiessa... Hauskoja härkäviikkoja!

      Poista
  3. Hauskoja nuo vanhat kirjat :) Moni sana menee ohitse, mutta onneksi on google ;) Kaikkea hyvää alkaneeseen vuoteen ja uuteen viikkoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin sinulle, kaikkea hyvää tähän vuoteen!

      Poista
  4. Apua,uskaltaako teilla enaa mitaan syodakaan,kun koko talven tavaat tuota reseptikirjaa!!!
    Minulle aivan uusia liikkeita,matkakohteeksi ensi kesana???

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ensi kesänä syödäänkin sitten kevyitä kasvisruokia 1914-vuoden malliin!
      Suunnittelinkin jo kesälle kirpparikierrosta näihin lähikuntiin, monia kivoja teille ihan tuntemattomia paikkoja.
      Jätetään suosiolla lapset pappan hoiviin...

      Poista
  5. Muistin kaupassa käydessäni ostaa kauraryynejä. Tekee taas jo niin mieli kaurapuuroa aamiaiseksi ;)

    Halpaa, terveellistä ja mielenkintoisen makuisia ruokia ja juomia voisi itsekin loihtia, kun vain viitsii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä vaan ohjeet käyttöön!
      Jotenkin sitä jumittuu samoihin ohjeisiin ja tekee aina samoja ruokia. Vaikka lehdet ja netti on pullollaan vaihtoehtoja...
      Minä tein työkseni ruokaa noin 25 vuotta ja sitten kyllästyin enkä innostu niitä kotonakaan tekemään...

      Poista
  6. Kiva juttu Eeviregina ja taitaa olla aika hyvä löytöpaikka tuo Agatha!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokkolan Agathassa käyn silloin tällöin ja melkein aina sieltä jotain lähtee mukaani. Olen löytänyt sieltä ihania pitsilakanoita ja monen kokoisia helmitauluja.
      Tuo Evijärven liike oli ihan uusi tuttavuus, vanha koulu keskellä maaseutua ja aionkin viimeistään jerusalemilaisten kanssa kesällä sinne uudelleen...
      Teillä ei siellä taida kirppareita löytyä?

      Poista
  7. Kerrassaan hienot kirpparilöydöt. Vanhat kirjat on ihania.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Aika harvoin löydän vanhoja, mielenkiintoisia kirjoja. Pitäisi käydä joskus oikeassa antikvariaatissa...

      Poista
  8. "Perheenemäntä tietää"... Hauskojahan tuollaisia on lukea ja ihmetellä kuinka maailma on muuttunut. Hatunnosto sen ikäpolven naisille!

    t. Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Tänä päivänä tuntuu siltä, että tosi suurella työllä ja vaivalla sitä ennen tehtiin töitä, ruuanlaittoakin.
      Olen kerännyt vanhoja lehtiä kirppareilta ja teen niiden mainoksista kortteja ja osan annan synttärilahjoiksi. Viimeksi 1962 vuoden lehtiä sinä vuonna syntyneelle, 1963 syntyneelle ja löysin jopa 1932 lehtiä tädilleni.

      Poista